Combineren van kleuren

Iedereen stelt zich diezelfde vraag wel eens ‘past deze broek onder dat hemd?’. Dan gaat het hem niet over de stijl van de kleren maar over de kleuren. Daarom houden veel mannen van neutrale kleuren, want deze passen altijd en zien er stoer uit. Maar laat ons eerlijk zijn, enkel neutrale kleuren gebruiken is ook een beetje saai.

Welke kleuren passen nu bij elkaar of hoe combineer je ze best? Een handig hulpmiddel hiervoor is de kleurencirkel. Via deze kleurencirkel kan je de (theoretische) basiskennis van kleuren en hun combinaties makkelijk begrijpen en zal kleuren combineren een kinderspel worden.

Laat ons beginnen bij de neutrale kleuren. Deze kleuren vind je niet terug in de kleurencirkel.
Neutrale kleuren zijn wit en zwart en alle (grijs)tinten er tussen. In de modewereld worden deze aangevuld met marineblauw (donkerblauw) en bruin. Ook het kleur bruin mag je zeer ruim nemen. Beige, kaki, licht- en donkerbruin vallen hier allemaal onder.
Dit worden neutrale kleuren genoemd omdat je deze kleuren kan combineren met bijna elke andere kleur. Ook onderling kan je ze makkelijk combineren, al heb je dan wel een ‘saaie’ outfit. Probeer er eens een kleurvol kledingstuk bij te dragen. Het fleurt onmiddellijk je outfit op.

Kleuren combineren, help!

In de theorie hebben we 3 soorten kleuren: primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

Primaire kleuren zijn geel, blauw en rood. Dit zijn unieke kleuren die je niet kunt vormen door andere kleuren te mengen. Deze kleuren ga je ook terug vinden in de printer.

Secundaire kleuren ontstaan door 2 primaire kleuren te mengen. Door bijvoorbeeld geel en blauw te mengen ontstaat groen.

Om een tertiaire kleur te bekomen dient een primaire kleur gemengd te worden met een secundaire kleur. Zo ontstaan er oneindig veel kleuren.

Plaats je al deze kleuren in een cirkel, dan ontstaat de kleurencirkel.
Door verschillende hoeveelheden wit en zwart toe te voegen krijg je donkerdere en lichtere kleuren.

Allemaal leuk om weten, maar welke kleuren kan je nu bij elkaar gebruiken?

Neutrale kleuren kan je zoveel met elkaar combineren als je wilt. Voeg er om het even welke andere kleur aan toe en je fleurt je outfit onmiddellijk op.

Welke kleurcombinaties gaan mooi samen:

Monochrome kleuren: kleuren die op de kleurencirkel in hetzelfde taartpunt liggen. Donkerblauw kan je dus makkelijk combineren met lichtblauw of andere blauwtinten.

Complementaire kleuren: deze kleuren liggen recht tegenover elkaar op de kleurencirkel. Bij een blauw kostuum kan je dus makkelijk een oranjekleurige das of hemd dragen. Let hierbij wel op dat het niet te schreeuwerig word door lichtere tinten te combineren.

Analoge kleuren: analoge kleuren liggen naast elkaar op de kleurencirkel. Maak een groepje van 3 kleuren en je kan ze moeiteloos met elkaar combineren.

Triadische kleuren: deze kleuren vormen een driehoek als je ze met elkaar verbind. Alle primaire kleuren passen dus goed samen, net zoals alle secundaire of tertiaire kleuren.

Kleuren met elkaar combineren is dus niet zo moeilijk als je dacht. Natuurlijk zijn er nog veel meer kleuren te onderscheiden dan deze die je in de kleurencirkel kan vinden. Voeg daarbij nog eens de eindeloos beschikbare patronen en kleurcombinaties aan toe en het word een stuk moeilijker.

Ben je benieuwd welke kleuren jou het best staan en met welke outfit jij er op je best uit ziet? Maak dan snel je afspraak met Tailor On Tour.

Algemene Voorwaarden - Privacybeleid
nl_NLDutch